Premies voor elektrische wagens

De overheid stimuleert het gebruik van elektrische wagens en heeft daarom verschillende steunmaatregelen uitgewerkt om de aankoop van een elektrische wagen te stimuleren. We geven u hier een overzicht van de verschillende fiscale voordelen en premies die van toepassing zijn op de wagens in deze groepsaankoop:

 • Voor particulieren:
  • Zero-emissie premie Vlaamse overheid
  • Vrijstelling verkeersbelasting
  • Vrijstelling BIV
 • Voor bedrijven, zelfstandigen en kmo's:
  • 120% fiscaal aftrekbaar
  • Vrijstelling BIV
  • Vrijstelling verkeersbelasting

Premies en subsidies voor particulieren

Zero-emissie premie Vlaamse overheid

Particulieren die een elektrische wagen aankopen, komen in aanmerking voor de zero-emissiepremie van de Vlaamse overheid. De premie is van toepassing op alle wagens die in deze groepsaankoop worden aangeboden. Het bedrag van deze premie hangt af van de cataloguswaarde van de wagen en wordt bepaald aan de hand van deze verdeling:

 • Cataloguswaarde minder dan €31.000: € 4.000 premie
 • Cataloguswaarde 31.000 tot 40.999,99: € 3.500 premie
 • Cataloguswaarde 41.000 tot 60.999,99: € 2.500 premie
 • Cataloguswaarde vanaf €61.000: € 2.000 premie

Bij elke wagen in deze groepsaankoop ziet u het premiebedrag. Voor de Renault ZOE en de Peugeot iOn komt u in aanmerking voor een premie van € 4.000. Voor de Nissan LEAF en de Hyundai KONA bedraagt de premie € 3.500.

Vraag hier je premie aan.

Vrijgesteld van verkeersbelasting

De elektrische wagens in deze groepsaankoop zijn volledig vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting in het Vlaams gewest.

Ontdek meer over de vrijstelling verkeersbelasting op Vlaanderen.be.

Vrijstelling BIV (belasting op inverkeerstelling)

Elektrische wagens zijn in Vlaanderen volledig vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (kort: BIV). De BIV is een eenmalige belasting die u betaalt bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands wagen. U moet dit bedrag betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg. Voor elektrische wagens is dat bedrag dus €0.

Ontdek meer over de vrijstelling BIV op Vlaanderen.be.

Premies en subsidies voor bedrijven

Ook voor zelfstandigen en vennootschappen is de aankoop van een elektrische wagen fiscaal interessant.

Fiscale aftrekbaarheid van 120%

Elektrische wagens zijn voor zelfstandigen en vennootschappen 120% fiscaal aftrekbaar. Het is wel belangrijk dat u de wagen nog in 2019 aankoopt want vanaf 2020 zakt dit percentage naar 100%.

Vrijstelling BIV

Net zoals bij particulieren betalen ook bedrijven geen belasting op inverkeerstelling (BIV) op elektrische wagens. Deze vrijstelling geldt niet voor leasingvoertuigen.

Vrijstelling verkeersbelasting

In het Vlaams gewest telt er voor bedrijven een vrijstelling van verkeersbelasting op elektrische wagens. Is uw bedrijf gezeteld het Waals of het Brussel Hoofdstedelijk gewest? Dan betaalt u een minimum van € 77,35.

Inschrijving groepsaankoop elektrische wagens

Deze groepsaankoop is afgelopen. Bekijk onze andere groepsaankopen op SamenGoedkoper.be.

Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.